Valgevene  pühapäevakool “Busliki” kutsub sõpru tähistama vastlapäeva valgevene moodi.

Maslenitsa on vana slaavi püha, mis on edasi kandunud iidsetest aegadest kuni tänapäevani. See on lõbus hüvastijätt talvega ja saabuva kevadise soojuse ja looduse uuenemise rõõmus ootus. Valgevenelased nimetavad seda püha: Масленка, Сырнiца, Сырная нядзеля. Need “piimatoodete” nimetused pole juhuslikud. Pidulikul nädalal oli liha söömine keelatud ning piimatoitud olid sellel perioodil põhiroaks. Maslenitsat tähistatakse 8 nädalat enne ülestõusmispühi ja pidu kestab terve nädala. Mängud, laulud, tantsud, rõõmsameelne naer ja hõiked on selle põhitunnuseks.

Rahvakalendris pole kindlat kuupäeva – ta on nn jooksev püha. 2021. aastal tähistatakse Valgevenes Maslenitsat 14. märtsil, kuid pannkooginädal algab juba 8. märtsil. Pühade sümboliks ja pearoaks on pannkoogid – kuldsed, ümmargused, kuumad, mis sümboliseerivad päikest ja kevadpäevade peatset saabumist. Pannkoogirituaali eesmärk on päikese väljakutsumine ja “võidmine” ning sellest traditsioonist tuleneb juba Maslenitsa nimi.

Maslenitsa on traditsiooniline ja kõikide poolt armastatud püha, kus saab ringi  jalutada, lõbutseda, süüa maitsvaid pannkooke ja sõpradega kohtuda. Valgevene pühapäevakooli “Busliki” õpilased ja õpetajad ei jäänud Valgevene traditsioonist eemale. Nad kutsuvad oma sõpru “Maslenkat” tähistama.