pilt-konsultativnoi-sovet5 septembril 2016 aastal toimus teine välis-valgevenelaste konsultatiiv nõukogu istung, mida juhtis Valgevene Vabariigi välisminister Vladimir Makei. Konsultatiiv nõukogu loodi 2015. aastal vastavalt Valgevene Vabariigi seadusele “Valgevenelastest välisriigis.” Selle põhikirja aktis on punkt laiendada koostööd välis – valgevene seltsidega. Konsultatiiv nõukogu koosseisu kuulub üle 30 välis-valgevene seltsi esindajat 20 riigist.

Tänavu osalesid üritusel välis-valgevene seltside juhid – nõukogu liikmed 19 riigist.pilt2-konsultativnoi-sovet Samuti olid  Valgevene valitsusasutuste juhid. Osalejatele esines Nõukogu juht, välisminister Vladimir Makei. Istungi käigus arutatati välis-valgevene organisatsioonide tegevust, riikliku programmi „Valgevenelased maailmas“ rakendamist aastatel 2016-2020, aga samuti ka välis-valgevene organisatsioonide toetamist Valgevene riigi poolt.

3-4 septembril osalesid välis-valgevene organisatsioonide juhid-nõukogu liikmed mitmetel kultuurüritustel, seal hulgas ka Valgevene kirjakeele tähistamisel Rogatsjovis.

Konsultatiiv nõukogu töös esindas sel aastal Eesti-valgevenelasi Jelena Koljagina (Valgevene Seltsi „Jalinka“ esinaine, Maardust) ja Ljudmilla Annus (Valgevene seltsist Sjabrõ, Narvast)