Hõimupäeva raames tutvustati kooliperele mari kultuuri

16.oktoobril pidas Mustamäe Riigigümnaasiumis  hõimupäeva raames loengu õpetaja ja režissöör Aleksei Aleksejev (MTÜ Etnomeedia), kes mari kogukonna esindajana tutvustas mari kultuuri ja kombeid ning näitas ka omatehtud dokumentaalfilmi.

Aleksejev tutvustas kooliperele mari rahvusrühma ajalugu ning ka tänast olukorda ning kirjeldas mari kultuuri ja kogukonna eluolu. Näitamisele tuli tema tehtud dokumentaalfilm “Hanepäev”, mis kirjeldab hanedega seotud kombestikku, uskumusi ja erinevaid praktikaid mari kultuuris ja kogukonnas. Film demonstreerib ka maride koduloouurimist ja annab põgusa ülevaate ka mari traditsioonilistest rõivastest.

Hõimupäev sai alguse enam kui 100 aastat tagasi tihedast haridus- ja kultuurikoostööst I maailmasõja järel iseseisvunud soomlaste, eestlaste ja ungarlaste vahel. 1928. aastal tähistasid  soomlased ja eestlased esmakordselt hõimupäeva Kalevala-päeval (28.02). 1931. aastal otsustati Helsingis toimunud 4. soome-ugri rahvaste kultuurikongressil, et hõimupäeva korraldatakse iga aasta oktoobrikuu kolmandal laupäeval. II maailmasõja järel hõimupäevi ei tähistatud. Traditsioon taaselustati 1988.aastal. Alates 2011. aastast on hõimupäev Eestis riiklik tähtpäev. Selle aasta hõimupäevade teema on “Julgus”, mis viitab keerulistele aegadele ja julgusele endaks jääda.

Info: https://murg.ee/uudis/2023-10/hoimupaeva-raames-tutvustati-kooliperele-mari-kultuuri